A place to be a place

03.05.2025 - 25.05.2025




Een eigenzinnige verkenning van hoeveel van ‘ergens’ in een mens sluipt, of hoeveel een mens zich zijn ‘ergens’ toe-eigent.


‘To be human is to have and to know your place’, opperde Edward Relph. De geograaf en filosoof fileerde halfweg de jaren zeventig begrippen als ‘plaats’ en ‘ruimte’, en bepaalde mee het postmoderne denken over plekken en hun dagelijkse beleving.


Met: Ronny Delrue, An Devroe, Daniël Dewaele, Marijn Dionys, Geerke Sticker, Frederik Van Laere en Jonas Vansteenkiste.


Curator: Frederik Van Laere


Vernissage:

zaterdag 03 mei : 15.30u in aanwezigheid van de kunstenaars


Apero-performance:

zondag 18 mei om 11u

Harpiste Jenna Vergeynst en danser/performer Myrthe Bokelmann 

Meer info en tickets -->




‘Plaats’: dat deel van de ‘ruimte’ waar wij betekenis aan geven, omdat ons leven er langs schuurt. In een land dat zijn laatste open plekken verkavelt, in een tijdperk waarin we onze coördinaten overal precies kunnen bepalen…We zijn met veel hier. Er is dus nogal wat ‘plaats’ die gedeeld moet worden, niet in het minst in onze steden of de rommelige restruimte tussenin. Met in-en uitvalswegen als tentakels waarlangs we leven. Met tal van plekken die we ‘openbaar’ gebruiken.


Soms ervaren we plaats heel bewust en bewogen; in onze dichtste kring bijvoorbeeld, die we thuis noemen. In Vlaanderen is dat meestal een bakstenen omhulsel voor ons meest intieme bestaan, met rolluiken als geloken ogen. Plaatsen kunnen ook overweldigen of bewonderend doen verzuchten, zoals een verre canyon of een middeleeuwse kathedraal. Soms behandelen we ze achteloos, ‘for granted’, niet eens waard om over te mijmeren; zoals het dagelijkse, ingesleten parcours door je wijk, op weg naar de bakker of het pleintje met garages, waar je de hond uitlaat. Al zijn ook die plaatsen meer ‘van jou’ dan je denkt. Tussen al die extremen zit een scala van ervaringen met ge-deelde plaatsen, verborgen plekken, al dan niet afgebakend, bezaaid met meubilair, markeringen, stoepen, borden, codes…


Plaatsen hebben een identiteit en ze ontlenen identiteit aan ons. Sommige rekenen wij ook uitdrukkelijk tot onze identiteit; we eigenen ze ons toe. We voelen er verbondenheid en betrokken-heid mee en we dragen er zorg voor, heel intiem; als individu, of collectief; als gemeenschap. Of ze werpen ons net terug op onszelf als bevreemdend, onherbergzaam, kil of gevaarlijk. Kortom; we definiëren plaats en plaatsen definiëren ons doordat wij er mee samenvallen of omdat ze ons uitspuwen. (tekst: Frederik Van Laere)



De expo is open van 03 mei tem 25 mei op zaterdag en zondag van 14u tot 18u. en gratis toegankelijk. Groepen of bezoek op andere dagen is mogelijk op afspraak via info@4n20.be



Ontdek hier de uitnodiging -->

Ontdek hier de kunstenaars -->



Deelnemende kunstenaars:

Ronny Delrue

De gedaantes in de schilderijen, tekeningen en de quasi-dagboekschetsen van Ronny Delrue (1957) weifelen tussen de status van zelfportret, portret, landschap of bouwsel. Ze drukken een intieme denkwereld uit en triggeren daarmee de onze. De identiteiten in zijn werk staan zelden solide, maar in een tere fase tussen verschijnen en verdwijnen. Ze ‘verstenen’ of lossen op, hebben zoals bouwsels hun tijd.

An Devroe

Fotografe An Devroe staat stil bij architecturale ‘schrijffouten’ en eigenzinnigheden in de eigen urbane omgeving. Het is een soort rescue photography van wat tussen de plooien valt, vaak letterlijk aan de dorps- en stadsrand, tussen privédomein en publieke ruimte, tussen wat er is en wat zou kunnen zijn. Door te fotograferen creëert An Devroe podia waar iets staat te gebeuren. (naar tekst breedbeeld CC ’t Vondel)

Daniël Dewaele

Daniël Dewaele (1950) creëert sinds midden jaren ‘70 geëngageerde en sociaal geïnspireerde kunstprojecten, waarin de essentie van kunst, de presentatie ervan en de maatschappelijke relevantie onderzocht en becommentarieerd wordt. Met installaties, fotografie en hedendaagse communicatiemiddelen bouwt hij dikwijls een soort typologieën op van onze omgang met ruimte: afbakening van het private, uitingen van protest en emotie in de openbaarheid, het optrekken van ‘bermmonumenten’…

Marijn Dionys

Marijn dionys is kunstenaar en ontwerper. Hij illustreert, ontwerpt en maakt meubels in opdracht, vrij werk en muziek. De installaties en voorwerpen van Dionys getuigen van de eeuwige inventiviteit waarmee mensen bestaande materialen transformeren om er hun ruimte mee te bepalen en een omgeving vorm te geven waarin ze als identiteiten kunnen ontwikkelen. Traditionele idiomen zoals baksteen en plaatmateriaal benadert hij op licht-ironische wijze.

Geerke Sticker

De werken van Geerke Sticker spreken op een eigenzinnige manier over hoe identiteit, plaats en tijd samenvallen. Opgebouwd uit organische, evoluerende materialen houden ze dikwijls ‘duur’ in. Veelal uit zich dat in een zekere vergankelijkheid, die door de kunstenares wordt gecounterd met ‘zorg’ en ‘onderhoud’, in een continu onderzoek van hoe zij als maker de controle houdt over het verdwijnen. De architectuur van zeer intieme plaatsen, beladen met herinnering, zoals haar ouderlijke omgeving, speelt daarin een voorname rol.

Frederik Van Laere

Frederik Van Laere (1974) behoudt een (naïef?) geloof in het schilderij als een intiem, oprecht fysiek en expressief medium. Een ‘kontergewicht’ voor ontleende, digitaal bijeen gelogen en hapklare beelden. Poëzie ligt soms aandoenlijk dicht bij de neus – omdat het vertrouwde het best met hem resoneert, maar soms ook te wantrouwen valt – omdat het gewone al lang genoeg is, maar soms ook mooi ontgoochelt. Architecturale en landschappelijke elementen uit een heel alledaagse, nabije leefwereld zijn vaste motieven, op zichzelf, of als decor voor zelfportretten met een zekere melancholie. 

Jonas Vansteenkiste

In installatie, sculptuur, video en tekeningen exploreert Jonas Van Steenkiste (1984) de impact van architectuur op het individu: de intieme noodzaak van een ‘abri’, een schuilplaats of tweede huid die onze plek in de wereld bepaalt, of de maatschappelijke codes en sociale manipulatie die architectuur vaak belichaamt: symboliek, ornamentiek en monumentaliteit tussen individu en sociale ordening.